Donosimo vam novosti, zanimljivosti, Božiju riječ ... i puno toga što život znači!

Znakovi vremena očima sv. DominikaDragi vjernici i prijatelji naše Hrvatske katoličke misije!

Danas dominikanski Red, Hrvatska dominikanska provincija, kao i svi članovi dominikanske obitelji započinjemo „Godinu svetog Dominika“.

Godine 1221. sveti Dominik je preminuo. U kršćanskom izričaju velimo da je „rođen za Nebo“. – No, te iste godine dominikanci su „slučajno“, ali Božjom voljom, stigli u Hrvatsku.

Naime, generalni kapitul Reda 1221. godine šalje dominikance u Svetu zemlju, no lađa nošena burom stiže pred Dubrovnik. Tu su se dominikanci iskrcali i tjednima nisu uspjeli dalje isploviti.

U međuvremenu su propovijedali Dubrovčanima. Dubrovački Senat ih je zamolio da ostanu. Dodijelili su im jednu crkvu i tako je započeo suživot, koji se širio po hrvatskim zemljama i traje sve do danas.

I još jedna zanimljivost: dominikanci su sa sobom ponijeli na put u Svetu zemlju i relikviju prsta sv. Oca Dominika da ih čuva. Kako su voljom Svevišnjega Boga ostali u Dubrovniku, tako je i prst sv. Dominika ostao u Dubrovniku i danas se čuva i štuje u prekrasnom srebrnom relikvijaru, koji je trajno izložen vjernicima na štovanje u zbirci dominikanskog samostana.

I naše hrvatske katoličke misije u Njemačkoj koje vode oci dominikanci (Hamburg, Hannover, Kempten) priključit će se ovom velikom dominikanskom jubileju.

Kao članovi „Dominikanske obitelji“ skupa s našim Misijama, trudit ćemo se u slavljima svetih misa – kroz molitvu i propovijedi – biti jedno s drugim dominikanskim zajednicama u Hrvatskoj i cijelome svijetu, u ovom velikom događanju.

A za početak ove jubilarne godine smrti sv. Dominika, te 800 godina dolaska dominikanaca među Hrvate, preporučujemo ovaj mali video, u kojemu možete više saznati o ovom velikom dominikanskom događaju.

Svim članovima naše velike „Dominikanske obitelji“, a na osobit način braći dominikancima i sestrama dominikankama čestitam naš veliki jubilej.

o. Anastazio P. Petrić OP