Niz sitnih događaja čine naš život, učinimo sve da budu vrijedni sjećanja!

Vjerski odgoj naše djece kroz prosinac

Roditelji i vjeroučenici,

Od ponedjeljka, 25. studenog, do nakon Nove godine nećemo imati nastavu vjeronauka zbog konfliktnih obaveza.

Kao što i sami znate: u subotu, 30. studenog, i nedjelju, 1. prosinca, slavimo 50. obljetnicu osnutka Hrvatske katoličke misije u Hamburgu. Ovi su dani ispunjeni raznim aktivnostima i obavezama, kao i cio tjedan uoči same proslave. Potrebno je dočekati i pobrinuti se za goste koji dolaze, potom logističke pripreme za Akademiju i predstavljanje monografije koja obilježava posljednjih pola stoljeća djelovanja Misije, probe za svečano misno slavlje u nedjelju, 1. prosinca, u 15h, kao i organizacija svega nužnog za druženje u Danzigerstr. 64 za oba dana.

S prvom nedjeljom u prosincu također počinje i Došašće koje se ne svodi tek na posjete božićnim savjetima. Svaki dan tijekom Došašća, osim nedjeljom, u kapelici Misije slavimo svete mise zornice u 6h ujutro. Mnogi naši vjernici ustaju u 4h ujutro ne bi li održali ovu stoljetnu tradiciju živom čak i ovdje, na sjeveru Njemačke. Za svećenike i sestre Misije, osim zornica, Došašće znači posjete bolesnicima u bolnicama i umirovljenicima u staračkim domovima ne bi li ih ispovjedili i pričestili prije Božića. Isto tako, gotovo pa svaki petak i subota su posvećeni božićnim ispovijedima. Svećenici koji dolaze pomoći s božićnom ispovjedi u Hamburgu također očekuju i pomoć kad dođe red za ispovijed u njihovoj Misiji. Uz to, tu je uvijek i svakodnevni blagoslov obitelji.

Vjeronauk se stoga nastavlja tek nakon Nove godine. Jednom kada okončaju božićni praznici i ponovno započne školska nastava, nastavlja se i vjeronauk.
Ipak, ova stanka ne znači da vjerski odgoj vjeroučenika treba stati. Kroz prosinac će na nedjeljnim sv. misama propovijedi biti usmjerene djeci, posebno našim prvopričesnicima i krizmanicima. Zato vas molimo, ne propustite odlazak u crkvu nedjeljom i potičite svoju djecu neka sjednu u prve klupe.

Osim toga, predlažemo i da pokažete djeci edukativne online vjerske sadržaje u obliku kratkih videa na Youtubeu koje mogu pogledati na svojim mobitelima ili računalima. Posebno preporučamo Youtube kanal katolisch.de, na njemačkom jeziku, kao i Lectio Brevis, na hrvatskom jeziku. Izbor prigodnih videa s ova dva kanala možete pronaći ovdje: