Donosimo vam novosti, zanimljivosti, Božiju riječ ... i puno toga što život znači!

Proslava sakramenta Sv. Potvrde (Krizme) – 07. studenog 2020.

Proslava Sv. Potvrde (Krizme) će se održati u subotu, 7. studenog 2020. godine, u 10h i u 12h, u crkvi Sv. Marije.

Suočavamo s problemom koliko vjernika istodobno možemo primiti u crkvu. Računajući samo krizmanike i njihove kumove, to je već maksimalnih 100 pojedinaca na koje nas ograničavaju epidemiološke mjere. Zato smo odlučili podijeliti krizmanike u dvije skupine, na dvije zasebne sv. mise koje će se slaviti jedna za drugom, u 10h, pa u 12h. Na taj način u crkvu možemo primiti krizmanike i kumove (50), te oba roditelja (50), ali nikoga više. Svi ostali, nažalost, morati će pričekati vani.

Okupljeni na otvorenom prostoru ispred crkve će se isto tako morati držati preporučenog odmaka i izbjegavati fizički kontakt, osim ako nije riječ o članovima istog kućanstva. Nemamo tehničkih mogućnosti organizirati razglas izvan crkve i zato se iskreno ispričavamo. Naravno, organizirati ćemo snimanje i fotografiranje misnog slavlja te će sve obitelji krizmanika dobiti snimku i fotografije. Po završetku slavlja će se krizmanici zajedno fotografirati ispred crkve. Nakon toga, krizmanici će se moći slikati pojedinačno sa svojim obiteljima.

Kako nadbiskup dr. Stefan Hesse, kao i pomoćni biskup Horst Eberlein, neće biti u mogućnosti osobno podijeliti sakrament Sv. Potvrde, pater Anto Bobaš je kao voditelj Hrvatske katoličke misije u Hamburgu dobio punomoć od nadbiskupa krizmati ovogodišnje krizmanike.

Jedina druga alternativa nam je bila odgoditi podjeljivanje Sv. Potvrde za sljedeću godinu što uopće nije rješenje, jer ne možemo znati hoće li rizik zaraze COVID-19 virusom opasti ili nestati. U slučaju da se epidemiološka situacija ne promijeni, onda bi imali dvije generacije, njih stotinu, umjesto jedne generacije od pedesetak krizmanika, za koje bismo trebali organizirati Krizmu što bi povisilo opasnost zaraze i to ne samo krizmanika nego i njihovih obitelji.

Imajući to na umu, molimo vas za razumijevanje glede izbora datuma ovogodišnje Sv. Potvrde, kao i uvjeta u kojem će se krizmanici krizmati. Kao što znate, epidemiološke mjere nisu dokinute te smo i dalje obavezni nositi maske, dezinficirati ruke po ulasku u crkvu i držati odmak od 1,5m što ograničava broj vjernika koji istodobno mogu biti prisutni u crkvi.

Probe za krizmanike će se održati u 16:00h, u crkvi Sv. Marije, u nedjelje 25. listopada i 1. studenog. Na probama ćemo razraditi detalje slavlja, kao što je raspored sjedenja s odmakom. Krizmanici koji nisu u ožujku stigli dati kotizaciju (15 eura) za troškove organizacije slavlja Krizme, moći će to učiniti poslije ovih probi. Oni koji su već dali kotizaciju nemaju više nikakve obaveze.

Ispovijed krizmanika i kumova održati će se u petak, 6. studenog 2020. godine, u 16:30h u crkvi Sv. Olafa. Nećemo ispovijedati u samim ispovjedaonicama, jer se u njima ne može održavati odmak nego u crkvi. Nakon ispovijedi krizmanici će dobiti i uspomene na primljeni sakrament Sv. Potvrde.

Ovu obavijest šaljemo svima na e-mail adrese koje ste nam dali pri prijavi krizmanika. Ako niste primili ovaj e-mail, već ste pročitali ovu obavijest na našem Facebook profilu ili web-stranici Misije, naš e-mail je vjerojatno blokiran vašim spam filterom ili došlo do tipfelera pri upisu e-mail adrese. Zato sve dodatne upite možete poslati na: mirko.vlk.op@gmail.com

P.S. Nismo ovdje stavili popise koji će se krizmanici krizmati na sv. misi u 10h, a koji u 12h radi zaštite njihove privatnosti i identiteta. Popis će biti poslan izravno roditeljima e-mailom.

S poštovanjem,

Mirko Vlk OP