Niz sitnih događaja čine naš život, učinimo sve da budu vrijedni sjećanja!

Posjet dominikanskih mladomisnika našoj MisijiNaši ovogodišnji mladomisnici, o. Marko Dokoza i o. Anto Gavranović, posjetili su našu Hrvatsku katoličku misiju u Hamburgu. Hrvatski vjernici u dijaspori oduvijek su bili i više nego velikodušni u svojoj potporu novih duhovnih zvanja, stoga je o. Anto Bobaš, ravnatelj HKM Hamburg, pozvao mladomisnike u posjet ne bi li udijelili svoj mladomisnički blagoslov svima koji su ih pratili molitvom i materijalnom žrtvom na njihovom putu do ređenja.

Mladomisnici su slavili svete mise i podijelili svoj blagoslov u subotu i nedjelju u crkvama Sv. Bonifacija – Wilhelmsburg, Sv. Olafa – Horn i katedrali Mariendom. Naravno, odana je i počast žrtvi Vukovara za život Hrvatske, kao i o. Dominiku Baraču, dominikancu i jednoj od prvih žrtava jugoslovenskog komunističkog režima, čija je obljetnica smrti 17. studenog.

Po običaju, u druženju i razgovoru nakon svetih misa ustanovljeno jesu li o. Marko i o. Anto s kime rodbinski ili po kumstvu povezani. I kao što to obično biva, pronašlo se par poveznica na zadovoljstvo obiju strana. Mladomisnike je nakon mise u katedrali Mariendom također pozdravio i hrvatski generalni konzul u Hamburgu, Kristijan Tušek.

Osim misnih slavlja, mladomisnici su imali priliku upoznati rad Hrvatske škole u Hamburgu i kako funkcionira vjeronauk. Slobodno vrijeme iskoristili su za turistički obilazak hamburških znamenitosti: novoizgrađene Elbphilharmonie, podmorničkog muzeja U-434, memorijalne crkve Sv. Nikole te ostatka povijesne jezgre grada koja uključuje gradsku vijećnicu i spomen na poginule u Drugom svjetskom ratu.

Nekarakteristično za Hamburg u ovo doba godine, tijekom cijelog posjeta bilo je sunčano, iako hladno. Tako o. Anto Gavranović, nažalost, po povratku u samostan Sv. Katarine Aleksandrijske u Splitu, neće moći potvrditi tvrdnje o. Joze Mravka kako na sjeveru Njemačke uvijek pada kiša. Župljani Kraljice svete krunice pak morati će se malo strpjeti dok iznenađenje koje je uredio o. Marko Dokoza ne dođe iz Hamburga u Zagreb. Naravno, morala se ispoštovati i davnašnja gasterbajsterska tradicij, pa su oba mladomisnika napustili Hamburg s putnim torbama punim čokolade i drugih slatkiša za one koji ih čekaju doma.