Sveti Dominik i Red propovjednika - „Laudare, benedicere, praedicare“ što znači „Slaviti, blagoslivljati, propovijedati“. Slavimo Gospoda Benedicere, hvalimo ga pjesmama, Praedicare, mi svjedočimo njegovu Riječ.

Govoriti s Bogom i o BoguGovoriti s Bogom i o Bogu. Kako spojiti svoju redovitu molitvu i čitanje Sv. Pisma?

Sveti pismo ili Biblija je temelj naše vjere. Svaki vjernik kojemu je stalo do vlastitog odnosa s Bogom bi trebao učiniti barem iskren napor pročitati Sveto pismo. No, Biblija nije jedna knjiga već njih čak sedamdeset i tri, iako su neke tek nekoliko stranica duge i ne može se samo tako čitati od korica do korica kao bilo koju drugu knjigu. Čitanju Svetog pisma treba pristupiti promišljeno, s planom i konkretnim ciljem na umu. Dakle, što i kada čitati, ali i kako čitati.

Umjesto da se „izmišlja topla voda“ preporučamo usvojiti već prokušan i dokazan način čitanja Svetog pisma: lectio divina. Lectio divina ili (prevedeno s latinskog) „božansko čitanje“ je drevna redovnička praksa molitvenog čitanja Božje riječi. Vježba počinje čitanjem više ili manje dužeg odlomka Svetog Pisma razvijajući se potom, na poticaj Duha Svetoga, u meditaciju, molitvu i kontemplaciju.

Govoriti s Bogom i o Bogu
Biblija nije jedna knjiga već njih čak sedamdeset i tri…

Priprema:

1) Prije svega je potrebno imati točno određen prostor i odabrano vrijeme (20-30 min.) za lectio divina.

2) Treba imati i promišljen način odabiranja biblijskog teksta npr. pratiti svakodnevna misna čitanja. Postoji više web-stranica koje vam nude raspored svakodnevnih misnih čitanja, ali preporuča se stranica Hrvatskog instituta za liturgija čitanja gdje odmah imate sve na jednom mjestu: http://www.hilp.hr/liturgija-dana/

3) Zauzeti udoban položaj tijela, osigurati vanjsku i nutarnju tišinu, početi usmenom molitvom moleći Boga Oca, u ime Isusa Krista i snagom Duha Svetoga da sva želja, volja, pamet i razum budu usmjereni na njegovu Riječ i za potrebnu milost u ovom čitanju 

 

Predlažemo korak po korak:

Lectiočitanje svetopisamskog teksta:

Pročitati pozorno (i naglas ako je potrebno) odabrani odlomak (i po nekoliko puta). Cijelo vrijeme biti svjestan da su riječi svetopisamskog teksta upućene baš tebi. Obraćati pažnju na pojedine riječi i njihovo značenje, na misao vodilju koja prožima tekst, te detalje u tekstu. I što je najvažnije, osluškivati u sebi koji dio teksta, detalj, misao ili dio poruke biblijskog teksta odjekuje u tebi i nadahnjuje te.

Meditatiomeditacija ili razmatranje:

Koncentrirati se na i potom razmatrati element teksta koji nadahnjuje i odjekuje ulažući svoje pamćenje, razum i volju. Zapitati se zašto taj dio teksta odjekuje u tebi, kako se osjećaš i zašto, kako se poruka i misao u tekstu odnosi na tvoj život tj. što ti Bog pokušava reći, npr. donosi li ti utjehu ili te izaziva da se promijeniš. Uvijek biti svjestan da upoznajući svetopisamski tekst upoznaješ samog Boga.

Oratiomolitva:

Nakon nekog vremena okončati razmatranje organski, obraćajući se Bogu u molitvi misleći o razmatranom tekstu. Ova molitva neka uključuje izlaganje rezultata razmatranog, moleći za pomoć u daljnjoj spoznaji, zahvaliti na pruženoj pomoći i milosti. Naravno, završiti sa hvalom Bogu.

Contemplatiokontemplacija:

Ovaj završni stadij lectio divina se ne može naučiti sljedeći neke upute, jer se odnosi na ćutenje Božje prisutnosti i nutarnjih pokreta duše u reakcija na Boga. Možeš samo u strpljivoj molitvi i boraveći određeno vrijeme u tišini polako, iz dana u dan, naučiti osjetiti naznake Božje prisutnosti. Cijelo vrijeme treba osluškivati Božju volju i dopustiti da te Božja Riječ uobliči. Ako osjetiš potrebu još jednom pročitati svetopisamski tekst, onda to i učini. Ovu kontemplaciju uvijek treba okončati čvrstom odlukom za konkretno djelovanje u svome vjerskom životu npr. raditi na svojim manjkavostima, ustrajati u molitvi, postu i milosrđu.

Svaka lectio divina završava kratkom zahvalom i hvalom Bogu što se najbolje izražava u molitvi Očenaša. Kako biste mogli pratiti svoje duhovno putovanje kroz čitanje Svetog pisma preporuča se imati neku bilježnicu u koju ćete nakon svakog molitvenog susreta s Biblijom zapisati svoje uvide. Na taj način, nakon nekoliko godina nakon što pročitate opet isti tekst doći možete usporediti svoje vlastite uvide i vidjeti koliko se vaš odnos s Bogom promijenio i kako teče taj cijeloživotni razgovor između vas i Gospodina koji nazivamo vjerom.