Donosimo vam novosti, zanimljivosti, Božiju riječ ... i puno toga što život znači!

Aktualne obavijesti

KLIKNI – Nove odredbe Nadbiskupije Hamburg za održavanje misnih slavlja u skladu s epidemiološkim mjerama – HRVATSKI

 

KLIKNI – Nove odredbe Nadbiskupije Hamburg za održavanje misnih slavlja u skladu s epidemiološkim mjerama – NJEMAČKI

 

Sljedeća nedjelja, 29. studenog, je I. Nedjelja Došašća i početak nove liturgijske godine.

Obljetnicu osnutka Hrvatske katoličke misije u Hamburgu obilježavamo trodnevnicom u crkvi Sv. Olafa, u četvrtak (26.XI.), petak (27.XI.) i subotu (28.XI.), proslavom sv. mise u 18:00h. Bilo kakvo popratno druženje i slavlje nije moguće s obzirom na epidemiološke mjere i zabranu okupljanja većeg broja ljudi.

Pučke misije koje su planirane ovom prilikom zbog epidemioloških ograničenja i visokog rizika od zaraze odgađamo do daljenjega. Ako situacija bude bolja, onda će se održati tijekom korizme u proljeće 2021. godine.

——————————————————————–

Božićni blagoslov obitelji koji počinje u Došašću također će biti prilagođen epidemiološkim mjerama koje su još uvijek na snazi:

(A) Dosada smo svaki tjedan najavljivali i u koji dio grada dolazimo i onda smo zvali na telefon sve koji su se nalazili na popisu za blagoslov. To više nije moguće, jer ne znamo kakva je zdravstvena situacija u pojedinoj obitelji, te dolaziti nenajavljeno riskiramo zaraziti se COVID-19 virusom i onda ga prenijeti dalje svima koje potom posjetimo kako te iste večeri, tako i sljedećih dana, posebno ako ne spada u rizičnu skupinu napose podložnu COVID-19 (osobe starije životne dobi, srčani bolesnici, kronični respiratorni problemi i pretile osobe čiji je BMI viši od 29).

Zato ove godine od vas tražimo da se prijavite za blagoslov obitelji s posebnom prijavnicom koju ćemo dijeliti nakon nedjeljnih svetih misa i koja će se moći ispuniti online. Ispunivši i predavši tu prijavnicu eksplicitno pristajete na rizik od zaraze koji dolazi sa svećenikovim posjetom. One koji se na ovaj način prijave onda zovemo na uobičajen način one večeri kada se nađemo u njihovom susjedstvu između 18h i 21h (ili prema dogovoru prijepodne).

Kako bismo minimalizirali neizbježan rizik od zaraze, svećenik će ulaziti u vaš stan ili kuću s maskom na licu, neće dodirivati nijedan predmet ili površinu, držati će razmak od 1,5m, neće sjesti, jesti ni piti niti će ostati duže od desetak minuta (već nakon 15-ak minuta dolazi do povišene koncentracije SARS-CoV-2 virusa u zraku), a po odlasku svećenika iz stana ili kuće preporučamo provjetriti prostor u kojem se nalazio.

(B) Oni koji smatraju da je svećenikov posjet preriskantan moći će doći na zajednički blagoslov obitelji nakon svake nedjeljne mise tijekom Došašća i Božićnog vremena. Isto tako se blagoslov obitelji može odgoditi do proljeća ili ljeta kada epidemiološko stanje bude bolje i rizik od zaraze bude manji.

Molimo vas da odlučujući kakav oblik blagoslova obitelji želite uzmete u obzir vlastito zdravstveno stanje – jeste li rizična skupina – i zdravstveno stanje članova vaših obitelji, ali i zdravlje vaših bliskih kontakata.

Online prijavnica za božićni blagoslov obitelji 2020.

——————————————————————–

Nastava vjeronauka još neće biti. Pokušavamo se dogovoriti s ravnateljima škola kako održati vjeronauk uz poštivanje epidemioloških mjera, a da nastava bude provediva. Kao što je već najavljeno, umjesto vjeronauka subotom, imamo sv. misu s katehezom nedjeljom u 18h, u crkvi. Sv. Olafa.

Četvrtkom u 18:00h je Klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu.

U ovim novim okolnostima slavljenja sv. mise u skladu s epidemiološkim mjerama uspjeli smo dogovoriti nekoliko termina nedjeljom za misno slavlje:

a) sv. misa u crkvi St. Olaf u 12h

b) sv. misa u Mariendom u 15h

c) sv. misa u Wilhelmsburgu u 16:00h

d) sv. misa s vjeronaukom u crkvi St. Olaf u 18h

e) sv. misa u Schneverdingenu svake prve nedjelje u mjesecu, a u Lüneburgu svake druge nedjelje u mjesecu.

Ne ustručavajte se javiti nam ako netko završi u bolnici i zamoli bolesničko pomazanje.